.NET CMS DNN

Welk CMS: DNN, Wordpress, Drupal of Joomla?

Het kiezen van een goed CMS is erg belangrijk, maar ook best lastig. Wat zijn de verschillen tussen DNN, Wordpress, Drupal en Joomla? Welk CMS is het meest geschikt voor onze website en past het beste bij onze organisatie.

7 stappen om het beste CMS te kiezen:


  1. Doel

    Wat is het doel van de site en waar wil je het allemaal voor gaan gebruiken (blog, website, intranet/extranet,ledenportal);
  2. Onderhouden

    Wie gaat de website onderhouden en wat is de frequentie van wijzigingen/onderhoud;
  3. Gratis of betaald

    Open source of een betaalde oplossing;
  4. Techniek

    Microsoft .Net of PHP. Wat wordt er aan bestaande systemen/infrastructuur al gebruikt;
  5. Design

    Wil een uniek eigen design of is een standaard template voldoende;
  6. Veiligheid

    Hoe veilig moet je website zijn, welke gegevens worden bewaard;
  7. Koppeling en integratie

    Wordt de website gekoppeld/geïntegreerd met bestaande systemen. Wat zijn de mogelijkheden

Kwantiteit of kwaliteit

DNN, Wordpress, Drupal en Joomla zijn momenteel de populairste CMS systemen. Wordpress wordt het meest gebruikt en je ziet dat Drupal en Joomla terrein verliezen door de populariteit van Wordpress. DNN heeft een veel kleiner aandeel in de markt dan Wordpress, maar staat toch in de top 10 van beste CMS systemen wereldwijd. Dit verschil in marktaandeel wordt vooral veroorzaakt doordat beide systemen een andere soort gebruiker aanspreken. Wordpress wordt heel veel gebuikt, maar heeft zeker beperkingen waardoor DNN weer geschikter is.

Een ander groot verschil is dat Wordpress, Drupal en Joomla zijn gebaseerd op PHP. DNN is gebaseerd op ASP.NET van Microsoft. PHP is iets eenvoudiger, heeft een lagere leercurve en wordt daardoor veel gebruikt in de hobby sfeer. ASP.NET van Microsoft is een compleet ontwikkel Framework dat meer in professionele omgevingen wordt gebruikt. Het integreert/koppelt eenvoudig met andere (backoffice) systemen en bovendien kun je gebruik maken van Azure Cloud diensten.

Voordelen en nadelen van DNN

Wil je meer dan een standaard website op basis van een template dan is DNN waarschijnlijk de betere keuze. DNN is met name geschikt voor een Professionele Enterprise website, extranet/intranet, ledenportal, medewerkerportal, etc. makkelijk uit te breiden en biedt de mogelijkheid om een koppeling te maken met een backoffice. Out-of-the-box heeft DNN een uitgebreid users/rollen systeem met profielvelden, registratie en login procedure. Op basis hiervan is het mogelijk om eenvoudig een community/leden platform te bouwen.

Daarnaast is de kwaliteit en security van modules/extensies gewaarborgd door een kwaliteitssyteem. Elke module en leverancier wordt beoordeeld en gecontroleerd. Zo weet je zeker dat code voldoet aan bepaalde eisen en er geen security issues zijn.

Ten opzichte van WordPress is DNN wel een stuk minder laagdrempelig en kan het al snel overkill zijn. Het CMS biedt zoveel opties die je voor een eenvoudige blog of presentatie website vaak niet nodig hebt. Daardoor kiezen consumenten en hobbyisten vaker voor een ander CMS maar bedrijven en organisaties voor DNN.

Als je voldoende technische kennis hebt kan je in DNN vrij eenvoudig binnen één dag een website bouwen. Doordat je makkelijk bij de code kan zijn er veel mogelijkheden om de vindbaarheid van je website te optimaliseren (SEO).

Enkele voorbeelden van DNN sites zijn: agealube.nl, nvla.nl, vindjeruimte.nl en mayonna.nl. Op de officiële DNN website vind je alle informatie en kun je DNN gratis downloaden

 

Voordelen en nadelen van Wordpress

WordPress is oorspronkelijk een blog applicatie maar wordt de laatste jaren ook gebruikt als CMS. Het is een prima systeem om snel en eenvoudig een klein presentatie website te maken. Er zijn veel standaard themes en templates beschikbaar die je kunt gebruiken. Veel WordPress sites lijken daardoor wel erg op elkaar. Ook zijn er net als bij DNN Plugins/Extensions beschikbaar, maar de kwaliteit van deze plugins is niet altijd gegarandeerd.

Elke hobbyist kan immers een plugin in elkaar hacken en beschikbaar stellen. Mede hierdoor worden veel Wordpress sites gehacked. Zowel het security als performanceprobleem is voor veel bedrijven een reden om niet voor Wordpress te kiezen. Plain HTML in Wordpress is door alle plugins niet mogelijk.

Een ander nadeel van Wordpress is dat plugins en theme’s regelmatig worden geüpdate. Wanneer je niet voldoende technische kennis hebt worden gemaakte wijzingen bij het updaten overschreven. Hierdoor kunnen er veel bugs in je website zitten. Wanneer je dus een op maat gemaakte website wilt, is Wordpress niet de beste keuze.

Wordpress is Duplo en DNN is technisch lego

Een voorbeeld van een Wordpress website is in te zien op de demo website.

 

Voordelen en nadelen van Drupal

Drupal is een zeer krachtig PHP CMS. Ten opzichte van Wordpress en Joomla! is Drupal krachtiger en gebruikersvriendelijker. Het is een zeer uitgebreid CMS waardoor het meer in de buurt van DNN komt. Het grootste nadeel van Drupal is echter de complexiteit. Je hebt een zeer ervaren Drupal ontwikkelaar nodig wil je überhaupt een website kunnen opleveren. De leercurve is zeer groot, wat het uitdagend maakt maar daardoor ook een barrière. Als je dus een Drupal website wilt moet je goed nadenken over eventuele strategische keuzes. Eenmaal voor Drupal gekozen maakt het moeilijk om voor een ander CMS te kiezen.

Een voorbeeld van een Drupal website is in te zien op de demo website.

 

Voordelen en nadelen van Joomla!

Joomla! biedt een eenvoudige admininterface. Het is redelijk gebruiksvriendelijk en je kan er vrij gemakkelijk grote hoeveelheden content beheren. Wil je dus snel en eenvoudig zeer veel artikelen publiceren en content beheren dan is Joomla! echt een aanrader. Het grote nadeel van Joomla! is echter dat het nergens in uitblinkt. Qua look & feel wint Wordpress het van Joomla! en op het gebied van gebruiksvriendelijk voor ontwikkelaars wint Drupal. Daarnaast zijn externe modules / extensies moeilijk te vinden. De community en documentatie van Joomla! is te klein, waardoor het CMS op den duur waarschijnlijk helemaal verdwijnt.

Een voorbeeld van Joomla! is te zien op de demo website.


Conclusie

Met zowel DNN, Wordpress, Drupal als Joomla kun je prachtige websites maken. Het is belangrijk om het juiste systeem voor de juiste situatie te kiezen.
Wil je een eenvoudige website met beperkte content en functionaliteit dan is wordpress, drupal of joomla een prima keuze. Voor een professionele maatwerk website die integreert en meegroeit met je bedrijf en organisatie is DNN waarschijnlijk de betere oplossing. 

In eerste instantie lijkt Wordpress veelal de goedkoopste oplossing. In de praktijk blijkt dat goedkoop ook duurkoop kan zijn. Wordpress kamt de laatste tijd met meerdere security issues, vereiste updates en onderhoud vergt hierdoor nogal wat tijd en kennis.
  • GVG Oliehandel

    GVG Oliehandel: internationaal actief in alles wat met benzine, olie en reiniging te maken heeft. Idas heeft deze responsive website gerealiseerd in meerdere talen. Doel is het etaleren van de 6 merken die GVG vertegenwoordigt.

    Bekijk project
  • Het Beekdal Lyceum

    Bekijk project
  • De Spil

    Bekijk project
  • Vindjeruimte.nl

    Vindjeruimte is een online platform dat vraag en aanbod van het maatschappelijk vastgoed bij elkaar brengt. Op de website kun je eenvoudig een ruimte of accommodatie vinden en boeken. Het complete platform wordt door diverse gemeenten en organisaties gebruikt als reserveringssysteem.

    Bekijk project
  • Noordwest Ziekenhuisgroep

    Bekijk project
  • Bald Logistics

    Bekijk project
  • Tribuut

    Bekijk project
  • Vmbo 't Venster

    Bekijk project
  • Maarten van Rossem VMBO

    Bekijk project