2002 - Het Begin
Microsoft lanceerde in januari 2002 het IBuySpy Portaal om alle nieuwe functies van het .NET 1.0 Framework te demonstreren.
24 December 2002 bracht Shaun Walker (oprichter DotNetNuke) een aangepaste versie uit van het IBuySpy Portaal. Eén van de aanpassingen in IBuySpy was dat er
ineens de mogelijkheid bestond om meerdere portals in één installatie onder te brengen. Een eigenschap die erg populair werd op de (gedeelde) webhosting markt.
2003 - DotNetNuke
In de weken na de lancering van deze uitgave hebben duizenden programmeurs over de hele wereld de code gedownload, feedback gegeven en
een stichting opgericht met oog op een actieve ontwikkel-community.
Na een reeks snelle uitgaves veranderde in februari 2003 de naam in DotNetNuke. Deze naam is opgebouwd uit de roots van de applicatie (.NET Framework) en de naam die vele
anderen geven aan webapplicaties: Nuke.
2006 - DotNetNuke Corporation
In september 2006 richtte Shaun Walker de DotNetNuke Corporation op. Samen met Shaun zijn er nog drie community-members die de afgelopen jaren hun waarde en toewijding
aan het project hebben gegeven: Scott Willhite, Joe Brinkman en Nik Kalyani.
2009 - DNN Store
Tot dit moment was er Snowcovered.com waar je modules en themes kon aanschaffen. De DNN Corp heeft deze site overgenomen en verder uitgebreid met services en gerelateerde producten. Bovendien wordt alle producten gecontroleerd op code, leverancier, support, etc. om zo de kwaliteit van de modules/skins/themes te kunnen waarborgen. De DNN Store is bereikbaar op store.dnnsoftware.com
2010 - DNN Professional / EVOQ
De gratis Open Source versie is erg succesvol, maar toch is er vraag naar een licentie versie. DNN Introduceert een commerciele licentie met onbeperkt support. Er worden speciale support afdelingen opgericht.
2013 - DotNetNuke is nu DNN
DotNetNuke is gegroeid en het is tijd voor een rebranding, de productnaam wordt omgezet naar DNN. Tegelijkertijd worden 2 nieuwe versies geintrocuceerd DNN Evoq en DNN Social. Hiermee is DNN ook in de Cloud te gebruiken.
2014 - DNN 7.0 en DNN Intranet
Release van DNN 7 die vooral gericht is op verbetering van user experience en intranet functionaliteit.
Microsoft kondigt aan dat ASP.Net vNext (Core) op de markt zal komen. DNN start met de bouw van DNN neXt dat volledig gebouwd zal worden op vNext (Core).
2015 - DNN 8.0 MVC en Cloud
De technische ontwikkelingen gaan razend snel MVC, Angular, SPA, JSON, JWT, Bootstrap, Azure. Door goed te luisteren naar de eisen en wensen vanuit de Community weet DNN het platform naar een nog hoger level te tillen. DNN 8.0 draait volledig in de Cloud, is Bootstrap Responsive en ondersteunt MVC.
2017 - DNN 9.0 New beheer en admin user interface
DNN neemt afscheid van Web Forms en er heeft een migratie plaatgevonden naar de modernste webtechnologieen en frameworks. Dit is als eerste zichtbaar in het beheer en admin gedeelte. Deze heeft een volledig nieuwe user interface waarbij de performance ook aanzienlijk is verbeterd.
2018 - Azure en APIs
In 2018 staat een enterprise website niet meer op zich, maar is het onderdeel van het bedrijfsproces. Met API's kun je op een gestructureerde manier systemen koppelen en integreren.
Daarnaast zal DNN volledig op .Net Core draaien en wordt er gekeken naar een mogelijkheid richting Progressive Web Apps (PWA).
2019 - .Net Foundation, more community, more event
Er is altijd al een direct lijntje met Microsoft geweest, maar door onderdeel te worden van de .Net Foundation is dit lijntje nog korter. De .Net Foundation zal DNN helpen en ondersteunen bij het verder uitgroeien van het Open Source .Net CMS. Verder zien we in 2019 een enorme groei van het aantal community leden dat zich inzet voor DNN. Er zijn meer dan 100 .Net developers actief beter met het onderhouden, verbeteren en uitbreiden van het CMS.
Ook dit jaar zijn er wereldwijd diverse DNN Events gehouden waar gebruikers, designers, marketeers en developers elkaar ontmoeten: DNN Summit (Florida), DNN Connect (Switserland), DNN Southern Fried, etc.
2020 - .Net Core en Vanjaro
DNN gaat de strijd aan met Wix, Duda, SquareSpace , Weebly en Wordpress met de komst van Vanjaro. Alleen dan beter, sneller en veiliger.
Uitgangspunt is een vernieuwde interface waarmee je zonder kennis van html en css een professionele website in elkaar kan klikken en slepen.
Hiermee posititioneert DNN zich tussen Sitecore en Wordpress en biedt het de voordelen van beide werelden: een uitgebreid application framework, maar ook een eenvoudige en flexibele site builder.
2021 - Structured content en toegankelijkheid (WCAG)
Zowel voor desktop als mobiel kan er gebruik gemaakt worden van microservices om content items in de juiste context te tonen. Door gebruik te maken van structured data (liquid data) geef je zoekmachines gespecificeerde informatie over de content op je pagina.
Geweldig dat DNN elk kwartaal met een update komt, maar deze moeten natuurlijk ook uitgevoerd worden. Om kosten en tijd te besparen is DNN voorzien van een upgrade wizard die de upgrade eenvoudig en snel uitvoert. Met name de integratie met de upgrade van third-party modules zal nog verder geoptimiseerd worden.
Voor overheids websites wordt in het kader van toegankelijkheid WCAG 2.1 AA vereist. DNN voldoet in de basis aan deze richtlijnen, maar behoeft afhankelijk van de gebruikte modules en/of themes soms enkele optimalisaties. We zien dat veel leveranciers, designers en developers deze optimalisaties al hebben doorgevoerd.
2022 - Telerik removal en security analyzer
DNN maakte in het verleden gebruik van Telerik componenten. In de nieuwe versies van DNN worden deze niet meer gebruikt en daarom wordt er een mogelijkheid geimplementeerd om bij een upgrade de Telerik componenten volledig te verwijderen.
Security wordt steeds belangrijker, veel CMS systemen hebben last van security issues en worden gehackt. Je ziet dit met name bij Wordpress, Joomla en andere PHP CMS systemen. Ondanks het feit dat DNN veilig is, heeft DNN extra mogelijkheden ingebouwd in de vorm van de Security Analyzer om de security te monitoren, analyseren en scannen. Zie het als een virusscanner voor je website.
2023 - API Integratie
In 2023 onderging het DNN CMS enkele belangrijke updates. Het platform kreeg verbeterde ondersteuning voor .NET 6+, wat zorgde voor betere prestaties en compatibiliteit. De beveiliging werd versterkt met kritieke patches om kwetsbaarheden beter aan te pakken. De gebruikersinterface werd gemoderniseerd voor een intuïtievere ervaring, terwijl ook de backend werd geoptimaliseerd voor eenvoudiger beheer. Nieuwe API-integraties maakten het gemakkelijker om met cloudgebaseerde diensten te verbinden. Daarnaast werd de mobiele responsiviteit verbeterd, zodat websites beter presteren op mobiele apparaten. Ten slotte werden er optimalisaties doorgevoerd voor snellere laadtijden en betere schaalbaarheid.
2024 - No code integratie en peformance
In 2024 werden enkele belangrijke verbeteringen doorgevoerd in DNN CMS. Het platform introduceerde volledige ondersteuning voor .NET 7, wat de prestaties verder verhoogde en compatibiliteit met moderne technologieën uitbreidde. AI-gestuurde content management tools werden toegevoegd, waardoor geautomatiseerd inhoudsbeheer mogelijk werd. De beveiliging werd versterkt met zero-trust en end-to-end encryptie. Ook werd de gebruikersinterface verder vereenvoudigd en geoptimaliseerd voor zowel desktop als mobiel gebruik. Er kwamen nieuwe no-code integraties voor eenvoudiger koppelen van externe diensten. Bovendien werd de modulaire architectuur verbeterd, wat resulteerde in snellere laadtijden en betere schaalbaarheid. Multilingual support werd uitgebreid met geavanceerde tools voor meertalige content.
2025 - .Net core en AI
2025 zal gekenmerkt worden door verdere innovatie en modernisering. Verwacht wordt dat het platform nog nauwer zal aansluiten bij de laatste .NET-versies, met een sterke focus op cloud-native architectuur en microservices om flexibelere en schaalbaardere toepassingen te ondersteunen. AI en machine learning zullen dieper geïntegreerd worden in contentmanagementprocessen, zoals automatische inhoudscreatie, SEO-optimalisatie en gebruikersgedraganalyse.
Daarnaast kan er een uitbreiding komen van no-code en low-code functionaliteiten, waardoor niet-technische gebruikers eenvoudiger complexe applicaties kunnen bouwen.
Hoe ziet de toekomst eruit?
DNN blijft voortborduren op de idealen die het in 2002 heeft vastgesteld - een open-source framework bouwen op basis van feedback van zijn gebruikers en de community en streeft hiermee naar een voortdurende verbetering. Er zal continu worden getracht om van DNN het meest bruikbare, uitbreidbare en waardevolle open-source framework te maken.