.NET CMS DNN

Historie DotNetNuke

2002 - Het Begin

Microsoft lanceerde in januari 2002 het IBuySpy Portaal om alle nieuwe functies van het .NET 1.0 Framework te demonstreren.
24 December 2002 bracht Shaun Walker (oprichter DotNetNuke) een aangepaste versie uit van het IBuySpy Portaal. Eén van de aanpassingen in IBuySpy was dat er ineens de mogelijkheid bestond om meerdere portals in één installatie onder te brengen. Een eigenschap die erg populair werd op de (gedeelde) webhosting markt.


2003 - DotNetNuke

In de weken na de lancering van deze uitgave hebben duizenden programmeurs over de hele wereld de code gedownload, feedback gegeven en een stichting opgericht met oog op een actieve ontwikkel-community.
Na een reeks snelle uitgaves veranderde in februari 2003 de naam in DotNetNuke. Deze naam is opgebouwd uit de roots van de applicatie (.NET Framework) en de naam die vele anderen geven aan webapplicaties: Nuke.

Start of DNN

2006 - DotNetNuke Corporation

In september 2006 richtte Shaun Walker de DotNetNuke Corporation op. Samen met Shaun zijn er nog drie community-members die de afgelopen jaren hun waarde en toewijding aan het project hebben gegeven: Scott Willhite, Joe Brinkman en Nik Kalyani.


2009 - DNN Store

Tot dit moment was er Snowcovered.com waar je modules en themes kon aanschaffen. De DNN Corp heeft deze site overgenomen en verder uitgebreid met services en gerelateerde producten. Bovendien wordt alle producten gecontroleerd op code, leverancier, support, etc. om zo de kwaliteit van de modules/skins/themes te kunnen waarborgen. De DNN Store is bereikbaar op store.dnnsoftware.com


2010 - DNN Professional / EVOQ

De gratis Open Source versie is erg succesvol, maar toch is er vraag naar een licentie versie. DNN Introduceert een commerciele licentie met onbeperkt support. Er worden speciale support afdelingen opgericht.


2013 - DotNetNuke is nu DNN

DotNetNuke is gegroeid en het is tijd voor een rebranding, de productnaam wordt omgezet naar DNN. Tegelijkertijd worden 2 nieuwe versies geintrocuceerd DNN Evoq en DNN Social. Hiermee is DNN ook in de Cloud te gebruiken.


DotNetNuke is now DNN

2014 - DNN 7.0 en DNN Intranet

Release van DNN 7 die vooral gericht is op verbetering van user experience en intranet functionaliteit.
Microsoft kondigt aan dat ASP.Net vNext (Core) op de markt zal komen. DNN start met de bouw van DNN neXt dat volledig gebouwd zal worden op vNext (Core).


2015 - DNN 8.0 MVC en Cloud

De technische ontwikkelingen gaan razend snel MVC, Angular, SPA, JSON, JWT, Bootstrap, Azure. Door goed te luisteren naar de eisen en wensen vanuit de Community weet DNN het platform naar een nog hoger level te tillen. DNN 8.0 draait volledig in de Cloud, is Bootstrap Responsive en ondersteunt MVC.


2017 - DNN 9.0 New beheer en admin user interface

DNN neemt afscheid van Web Forms en er heeft een migratie plaatgevonden naar de modernste webtechnologieen en frameworks. Dit is als eerste zichtbaar in het beheer en admin gedeelte.  Deze heeft een volledig nieuwe user interface waarbij de performance ook aanzienlijk is verbeterd.

2018 - Azure en APIs

In 2018 staat een enterprise website niet meer op zich, maar is het onderdeel van het bedrijfsproces. Met API's kun je op een gestructureerde manier systemen koppelen en integreren.
Daarnaast zal DNN volledig op .Net Core draaien en wordt er gekeken naar een mogelijkheid richting Progressive Web Apps (PWA).

 

2019 - .Net Foundation, more community, more event 

Er is altijd al een direct lijntje met Microsoft geweest, maar door onderdeel te worden van de .Net Foundation is dit lijntje nog korter. De .Net Foundation zal DNN helpen en ondersteunen bij het verder uitgroeien van het Open Source .Net CMS. Verder zien we in 2019 een enorme groei van het aantal community leden dat zich inzet voor DNN.  Er zijn meer dan 100 .Net developers actief beter met het onderhouden, verbeteren en uitbreiden van het CMS. 
Ook dit jaar zijn er wereldwijd diverse DNN Events gehouden waar gebruikers, designers, marketeers en developers elkaar ontmoeten: DNN Summit (Florida), DNN Connect (Switserland), DNN Southern Fried, etc.

 

2020 - .Net Core en Vanjaro

DNN gaat de strijd aan met Wix, Duda, SquareSpace , Weebly en Wordpress met de komst van Vanjaro. Alleen dan beter, sneller en veiliger.
Uitgangspunt is een vernieuwde interface waarmee je zonder kennis van html en css een professionele website in elkaar kan klikken en slepen.
Hiermee posititioneert DNN zich tussen Sitecore en Wordpress en biedt het de voordelen van beide werelden: een uitgebreid application framework, maar ook een eenvoudige en flexibele site builder.

2021 - Structured content en toegankelijkheid (WCAG)

Zowel voor desktop als mobiel kan er gebruik gemaakt worden van microservices om content items in de juiste context te tonen. Door gebruik te maken van structured data (liquid data) geef je zoekmachines gespecificeerde informatie over de content op je pagina. 
Geweldig dat DNN elk kwartaal met een update komt, maar deze moeten natuurlijk ook uitgevoerd worden. Om kosten en tijd te besparen is DNN voorzien van een upgrade wizard die de upgrade eenvoudig en snel uitvoert. Met name de integratie met de upgrade van third-party modules zal nog verder geoptimiseerd worden. 
Voor overheids websites wordt in het kader van toegankelijkheid WCAG 2.1 AA vereist. DNN voldoet in de basis aan deze richtlijnen, maar behoeft afhankelijk van de gebruikte modules en/of themes soms enkele optimalisaties. We zien dat veel leveranciers, designers en developers deze optimalisaties al hebben doorgevoerd.

2022 - Telerik removal en security analyzer

DNN maakte in het verleden gebruik van Telerik componenten.  In de nieuwe versies van DNN worden deze niet meer gebruikt en daarom wordt er  een mogelijkheid geimplementeerd om bij een upgrade de Telerik componenten volledig te verwijderen.
Security wordt steeds belangrijker, veel CMS systemen hebben last van security issues en worden gehackt. Je ziet dit met name bij Wordpress, Joomla en andere PHP CMS systemen. Ondanks het feit dat DNN veilig is, heeft DNN extra mogelijkheden ingebouwd in de vorm van de Security Analyzer om de security te monitoren, analyseren en scannen. Zie het als een virusscanner voor je website.

 

Hoe ziet de toekomst eruit?

DNN blijft voortborduren op de idealen die het in 2002 heeft vastgesteld - een open-source framework bouwen op basis van feedback van zijn gebruikers en de community en streeft hiermee naar een voortdurende verbetering. Er zal continu worden getracht om van DNN het meest bruikbare, uitbreidbare en waardevolle open-source framework te maken.

 • GVG Oliehandel

  GVG Oliehandel: internationaal actief in alles wat met benzine, olie en reiniging te maken heeft. Idas heeft deze responsive website gerealiseerd in meerdere talen. Doel is het etaleren van de 6 merken die GVG vertegenwoordigt.

  Bekijk project
 • Het Beekdal Lyceum

  Bekijk project
 • De Spil

  Bekijk project
 • Vindjeruimte.nl

  Vindjeruimte is een online platform dat vraag en aanbod van het maatschappelijk vastgoed bij elkaar brengt. Op de website kun je eenvoudig een ruimte of accommodatie vinden en boeken. Het complete platform wordt door diverse gemeenten en organisaties gebruikt als reserveringssysteem.

  Bekijk project
 • Noordwest Ziekenhuisgroep

  Bekijk project
 • Bald Logistics

  Bekijk project
 • Tribuut

  Bekijk project
 • Vmbo 't Venster

  Bekijk project
 • Maarten van Rossem VMBO

  Bekijk project