.NET CMS DNN

Nieuws

Je eigen Network Site bouwen met DotNetNuke

Je eigen Network Site bouwen met DotNetNuke

Wat is een Social Network Site

Een Social Network Site is een website of internetdienst waarmee gebruikers een sociaal netwerk kunnen creëren en onderhouden. Je netwerk kan bestaan uit bijvoorbeeld vrienden, familie, collega’s, of mensen die dezelfde interesse, hobby of doelstelling hebben. Sommige Social Network Sites richten zich op professionele gebruikers, andere sites zijn meer op jongeren of vrijetijdsgebruikers gericht. De meeste sites zijn gebaseerd op het aanmaken van een online profiel, dat vervolgens gekoppeld kan worden aan andere profielen of groepen.

Social Network wordt pas interessant of succesvol wanneer er veel contacten zijn aangesloten die input leveren; de deelname is sterk afhankelijk van sociale factoren. Zo is Facebook pas explosief beginnen te groeien toen steeds meer mensen lid werden of overstapt van Hyves.

Naast Facebook is LinkedIn een goed voorbeeld van een succesvolle website die zich in, tegenstelling tot Facebook, meer richt op de zakelijke markt. Gebruikers kunnen in contact komen met zakenrelaties, en via de netwerken van hun contacten kunnen ze zoeken naar bijvoorbeeld projecten of mensen met een bepaalde expertise.

Hoe te bouwen met DotNetNuke

Wil je een Social Network Site opzetten dan moet je op zoek naar software en een platform die dit ondersteunt. Gelukkig zijn er steeds meer Content Management systemen die inspelen op deze behoefte zo ook het CMS DotNetNuke. Vanaf versie 6.2 is het mogelijk om met behulp van de standaard modules zelf een Social Network Website te bouwen. De onderstaande functionaliteit is out-of-the-box beschikbaar.

Beschikbare modules en functionaliteit

Prikbord (journal)
Net als bij Facebook, Twitter en LinkedIn is er voor community leden de mogelijkheid om activiteiten en andere berichten direct op een prikbord te plaatsen. De module kan op elke pagina binnen DotNetNuke geplaatst worden en kan dus ook gebruikt worden om status updates te plaatsen, hierop te reageren, links te plaatsen, bestanden te delen, foto’s te uploaden etc…

Vrienden zoeken (User Relationships)
Geregistreerde gebruikers kunnen zelf relaties opbouwen met andere leden van de community. DotNetNuke biedt gebruikers de mogelijkheid om vrienden uit te nodigen, leden te volgen, je aan te melden bij groepen. Met behulp van notificaties kan je vrienden wel of niet toelaten tot je eigen netwerk.

Groepen en forums (Social groups and forums)
Afhankelijk van het soort Social Network Site kunnen gebruikers specifieke groepen aanmaken waar andere leden lid van kunnen worden. Zo kan over een specifiek onderwerp of interesse informatie gedeeld worden. Het forum maakt het mogelijk om over een onderwerp een discussie op te starten en zo interactie te creëren tussen de verschillende leden.

DotNetNuke Social Groeps

Gebruikersprofiel (Interactive user profile)
Gebruikers kunnen zelf een profiel maken en beheren. Ze bepalen zelf welke informatie ze willen delen en tonen aan andere leden. Natuurlijk kun je een profielfoto uploaden en heb je een eigen ruimte voor bestanden.

DotNetNuke Social Groeps

Berichten (Message center)
In tegenstelling tot het prikbord kunnen gebruikers ook privé berichten aan elkaar sturen. DotNetNuke heeft een geïntegreerd message center waarmee gebruikers net als bij een mailprogramma met elkaar kunnen communiceren.

Ledenlijst (Member directory)
Net als bij LinkedIn is het vinden van interessante profielen essentieel voor de interactie tussen de leden. De ledenlijst toont het overzicht van leden binnen de website, elk profiel wordt in de vorm van en digitaal visitekaartje getoond. Daarnaast kan je uitgebreid zoeken en filteren op bijvoorbeeld plaatsnaam, land, naam etc.

DotNetNuke Social Groeps

Meertalig (Fully localized)
Of je nu een Engelse- of Nederlandstalige site hebt, maakt voor DotNetNuke niet uit. Het systeem is meertalig en standaard is het systeem in het Nederlands en het Engels beschikbaar. Het is ook mogelijk om beide talen te gebruiken mocht je zowel Nederlandse, Duitse, Engelse of ander talige gebruikers hebben.

Social Login (Social authentication)
Gebruikers kunnen zich eenvoudig registreren met de credentials van bijvoorbeeld Facebook of Google. Zo is het niet nodig om alle accountgegevens opnieuw in te typen

DotNetNuke Social Groeps

SharePoint integratie en Cloud-based storage
Wil je het helemaal goed aanpakken, dan kan je een koppeling met maken Sharepoint en je documenten opslaan in de Cloud. Hiervoor heb je dan wel de betaalde versie van DotNetNuke nodig.

Voordelen

  1. Social Networking is erg populair en je kunt er mee aantonen dat je als bedrijf vooruitstrevend en innovatief bent;
  2. Het werkt echt, dat hebben Facebook, Twitter en LinkedIn wel bewezen;
  3. Het is laagdrempelig, eenvoudig en de kosten zijn laag. Iedereen met computer en internet kan er gebruik van maken.
  4. Het is leuk om te ontdekken waar mensen of bedrijven mee bezig zijn. Het maakt je nieuwsgierig.

Nadelen

  1. Het gevaar is dat privacy wordt geschonden. Het is van belang dat gebruikers zelf kunnen bepalen wat wel en niet publiekelijk getoond mag worden.
  2. Omdat Social Network Sites (inclusief alle opties en apps) goed gekoppeld en geïntegreerd kunnen worden, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Begin daarom basic en bouw dit later verder uit.
  3. Het op gang brengen van een Netwerk Site kan in eerste instantie erg veel inspanning en tijd kosten. Zodra er voldoende actieve leden zijn met input zal het netwerk vanzelf groeien.
  4. In sommige gevallen heeft real-life contact toch de voorkeur. Het eerste contact kan dan juist wel weer online gelegd worden.

Conclusie

Of we nu willen of niet; Social Network Sites zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Er blijft nog wel een bepaalde angst wat betreft privacy en controle over je gegevens, maar deze wordt steeds meer overruled door de mogelijkheden en kansen die een Social Network Site biedt. Voor veel organisaties, instellingen en bedrijven kan een Social Network Site een zeer waardevolle aanvulling zijn. De technische mogelijkheden zijn er, dus waarom niet je eigen site ontwikkelen?

agealube
Websites
Agealube

Met deze (volledig responsive) cataloguswebsite van Agealube, kunnen gebruikers producten opzoeken. De catalogus is een door Idas gebouwde maatwerkmodule op basis van Azure Search.

Bekijk project
Bekijk alle showcases
Gently
Websites
Gently

Gently produceert reinigings- en onderhoudsproducten voor caravans, campers en boten. De website is in 2 talen beschikbaar en is een showcase van de verschillende lijnen die dit merk vertegenwoordigt.

Bekijk project
Bekijk alle showcases
Discovered
Websites
Discovered

Discovered staat voor een breed assortiment van exotische groenten en fruit. Op deze website worden recepten en producten door middel van een catalogus getoond. Gebruikers kunnen o.a. filteren op thema, ingrediënt, aantal personen en moeilijkheidsgraad. Tevens worden er gerelateerde recepten getoond.

Bekijk project
Bekijk alle showcases
Firelux
Websites
Firelux

Firelux is een zeer schone brandstof voor verplaatsbare petroleumkachels. Deze brandstof is opgebouwd uit extreem zuivere, doorgeraffineerde aardoliedestillaten.

Bekijk project
Bekijk alle showcases
Hovenschool
Websites
OBS de Hovenschool

De Hovenschool is een openbare basisschool, die deel uitmaakt van de stichting Openbaar Onderwijs Deventer. Dit betekent dat zij open staan voor alle kinderen uit de wijk, ongeacht hun achtergrond of levensovertuiging.

Bekijk project
Bekijk alle showcases
FishMasters
Websites
FishMasters

Speciaal voor de internationale markt biedt Fishmasters een deelassortiment aan met het Pure Fish Label. Producten met dit label bevatten geen e-nummers, geen kleurstoffen, geen conserveringsmiddelen, noch smaakstoffen. De website is opgeleverd in 6 talen.

Bekijk project
Bekijk alle showcases
Aspen
Websites
Aspen Benelux

Het bedrijf Aspen werd in 1988 opgericht aan de kust van het Aspen meer ten noorden van Göteborg in Zweden. Aspen is in veel Europese landen en Canada vertegenwoordigd en is hiermee wereldmarktleider in alkylaatbenzine. Idas heeft deze meertalige website voor Aspen ontwikkeld.

Bekijk project
Bekijk alle showcases
Sallandsche
Websites
Sallandsche Golfclub 'De Hoek'

In opdracht van Sallandsche Golfclub 'De Hoek' heeft Idas deze website ontworpen en gebouwd. De baanconditie op de homepage is tevens gekoppeld aan de (tevens door Idas geproduceerde) iPhone App.

Bekijk project
Bekijk alle showcases
VvOCM
Websites
VvOCM - de Oefentherapeut

De Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck is de beroepsvereniging van oefentherapeuten. Idas heeft deze website ontworpen en gebouwd. Het besloten deel van de website telt honderden leden. Leden kunnen producten bestellen, zich inschrijven voor events, deelnemen aan forumdiscussies en elkaar opzoeken in een locatiezoeker.

Bekijk project
Bekijk alle showcases
NJO
Websites
Noordwijkse Jeugd Open

Op de website van de Noordwijkse Jeugd Open kunnen jongeren zich inschrijven voor dit golftoernooi. Hierdoor kan de organisatie van NJO de inschrijvingen in veel kortere tijd verwerken. Deze website is volledig responsive en daardoor geoptimaliseerd voor mobiel gebruik.

Bekijk project
Bekijk alle showcases