.NET CMS DNN

Nieuws

DotNetNuke 6 wat is er veranderd, voordelen, nieuwe features en wat gaat er nog komen...

DotNetNuke 6 wat is er veranderd, voordelen, nieuwe features en wat gaat er nog komen...

In 2002 bracht Shaun Walker (oprichter DotNetNuke) een aangepaste versie uit van het IBuySpy Portaal. Eén van de aanpassingen in IBuySpy was dat er ineens de mogelijkheid bestond om meerdere portals in één installatie onder te brengen. Een eigenschap die erg populair werd op de (gedeelde) webhosting markt.

Na een reeks snelle uitgaves veranderde in februari 2003 de naam in DotNetNuke. Deze naam is opgebouwd uit de roots van de applicatie (.NET Framework) en de naam die vele anderen geven aan webapplicaties: Nuke.

Inmiddels zijn we eind 2011 aangekomen bij versie 6.1.2 en draaien er meer dan 700.000 website op het CMS DotNetNuke. Alleen dit jaar (2011) is DNN al 750.000 keer gedownload, vanaf het allereerste begin al meer dan 7 miljoen keer. Dat zijn cijfers die er niet om liegen en nog steeds wordt DNN groter; meer gebruikersgroepen, communities, events en bijeenkomsten (Orlando, Nova Scotia, Hamburg, Parijs, Zeist)

Hoogtepunt van dit jaar was de release van versie 6 met een geheel vernieuwde user interface.

             

Met deze interface is het beheren van een website veel makkelijker geworden. Door gebruik te maken van tabs en popup schermen zijn instellingen makkelijker terug te vinden en het geheel is veel overzichtelijker geworden. Ook het menu heeft een facelift gehad met de megamenu provider. Daarnaast heb je nu de keuze uit een aantal site templates om je site er initieel al goed uit te laten zien.

In november 2011 is er ingespeeld op de mobiele ontwikkelingen en is het systeem uitgerust met Mobile Device Detection en Redirection. DotNetNuke detecteert automatisch het mobiele apparaat en optimaliseert het design en de content voor het betreffende mobiele apparaat.

Momenteel zijn er 3 versies van DotNetNuke beschikbaar: de 'Community', de 'Professional' en de 'Enterprise' versie. De Community is de gratis opensource versie, de Professional en de Enterprise zijn de betaalde versies. Heb je geen specifieke eisen in de richting van Sharepoint of Cloud Storage dan kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten met de Community versie.

Standaard is de Community versie al uitgerust met:

 • Professioneel en dynamisch Content Management Systeem;
 • Overzichtelijke en gebruikervriendelijke user interface;
 • Rich Text Editor (Telerik), geen kennis nodig van HTML, CSS, javascript etc;
 • Versie beheer en publish workflow;
 • File management en upload;
 • Meer dan 25 standaard modules/functionaliteit;
 • Multiportal, meerdere websites in één DotNetNuke-installatie;
 • Cloud ondersteuning, compatible met Azure Cloud;
 • Bulk email en nieuwsbrieven;
 • Geheel meertalig zowel content als beheer interface;
 • Mobile Api, voor het maken van een mobiele website;
 • Uitgebreid registratie en rollen systeem om uw eigen gebruikersadministratie mee te bouwen;
 • Banner en advertentie functionaliteit;
 • Geintegreerde zoekmachine optimalisatie (robots, keywords, friendly URL etc.);
   

Naast de bovengenoemde functionaliteit van de Community versie heeft de Professional versie als belangrijkste toevoeging:

 • Uitgebreide support;
 • Betere caching;

Met de Enterprise versie heb je ook beschikking over:

 • Content staging;
 • Sharepoint Connector.

Hoe ziet de toekomst van DNN eruit?
DotNetNuke blijft voortborduren op de idealen die vanaf het begin zijn vastgesteld: een Open-Source Framework ontwikkelen op basis van snelle feedback en een voortdurende verbetering. Er wordt continu getracht om van DotNetNuke het meest bruikbare, uitbreidbare en waardevolle open-source framework te maken.

De speerpunten voor de volgende release zullen zijn:

 • Social media integration (Facebook, LinkedIn, Twitter, Social Publishing etc);
 • Uitbreiden Cloud ondersteuning;
 • Cross website content management;
 • URL SEO management;
 • Site groups met Single Sign On;
 • Nog meer performance verbeteringen;

Aspen
Websites
Aspen Benelux

Het bedrijf Aspen werd in 1988 opgericht aan de kust van het Aspen meer ten noorden van Göteborg in Zweden. Aspen is in veel Europese landen en Canada vertegenwoordigd en is hiermee wereldmarktleider in alkylaatbenzine. Idas heeft deze meertalige website voor Aspen ontwikkeld.

Bekijk project
Bekijk alle showcases
Olympos
Websites
Sportcentrum Olympos

Sportcentrum Olympos is een ruime en veelzijdige sportaccommodatie. Met de meertalige webshop die Idas voor Olympos heeft gerealiseerd, kunnen gebruikers online lessen boeken en betalen. Gevolg van de webshop is een forse besparing, gezien de boekingen niet meer handmatig hoeven te worden aangenomen en verwerkt.

Bekijk project
Bekijk alle showcases
Combacte
Interactive
COMBACTE

COMBACTE doet op Europees niveau onderzoek naar resistentie van bacteriën. De website heeft een afgesloten ledengedeelte wat fungeert als kennisbank voor aangesloten professionals. Zij kunnen kennis delen, zich inschrijven voor events en onderling berichten sturen.

Bekijk project
Bekijk alle showcases
Discovered
Websites
Discovered

Discovered staat voor een breed assortiment van exotische groenten en fruit. Op deze website worden recepten en producten door middel van een catalogus getoond. Gebruikers kunnen o.a. filteren op thema, ingrediënt, aantal personen en moeilijkheidsgraad. Tevens worden er gerelateerde recepten getoond.

Bekijk project
Bekijk alle showcases
agealube
Websites
Agealube

Met deze (volledig responsive) cataloguswebsite van Agealube, kunnen gebruikers producten opzoeken. De catalogus is een door Idas gebouwde maatwerkmodule op basis van Azure Search.

Bekijk project
Bekijk alle showcases
VvOCM
Websites
VvOCM - de Oefentherapeut

De Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck is de beroepsvereniging van oefentherapeuten. Idas heeft deze website ontworpen en gebouwd. Het besloten deel van de website telt honderden leden. Leden kunnen producten bestellen, zich inschrijven voor events, deelnemen aan forumdiscussies en elkaar opzoeken in een locatiezoeker.

Bekijk project
Bekijk alle showcases
GVG
Websites
GVG Oliehandel

GVG Oliehandel: internationaal actief in alles wat met benzine, olie en reiniging te maken heeft. Idas heeft deze responsive website gerealiseerd in meerdere talen. Doel is het etaleren van de 6 merken die GVG vertegenwoordigt.

Bekijk project
Bekijk alle showcases
Hovenschool
Websites
OBS de Hovenschool

De Hovenschool is een openbare basisschool, die deel uitmaakt van de stichting Openbaar Onderwijs Deventer. Dit betekent dat zij open staan voor alle kinderen uit de wijk, ongeacht hun achtergrond of levensovertuiging.

Bekijk project
Bekijk alle showcases
FishMasters
Websites
FishMasters

Speciaal voor de internationale markt biedt Fishmasters een deelassortiment aan met het Pure Fish Label. Producten met dit label bevatten geen e-nummers, geen kleurstoffen, geen conserveringsmiddelen, noch smaakstoffen. De website is opgeleverd in 6 talen.

Bekijk project
Bekijk alle showcases
Gently
Websites
Gently

Gently produceert reinigings- en onderhoudsproducten voor caravans, campers en boten. De website is in 2 talen beschikbaar en is een showcase van de verschillende lijnen die dit merk vertegenwoordigt.

Bekijk project
Bekijk alle showcases