Door host-idas geplaatst op 10 januari 2022, 16:07 uur | 710 x bekeken
Op dit moment moeten alle websites van de overheid digitaal toegankelijk zijn. Dit betekent dat deze websites moeten voldoen aan de webrichtlijnen WCAG 2.1 niveau AA.
Er zijn in Nederland namelijk 2 miljoen mensen die een functiebeperking hebben waardoor het gebruik van een computer en internet erg lastig kan zijn. Denk aan mensen die slecht zien of horen, een beperkte handfunctie hebben of een beperkte leesvaardigheid.
Maar hoe maak je een website WCAG toegankelijk?
Wie moet de website WCAG toegankelijk maken?
Waar moet je aan voldoen volgens de WCAG richtlijnen?
Voor wie zijn deze WCAG richtlijnen bedoelt?
In de basis moet de website voldoen op het gebied van:
- Begrijpelijkheid: Iederen moet de content van de website begrijpen, goed kunnen lezen en het taalniveau (gebruik) moet niet te ingewikkeld zijn.
- Bedienbaar: Iedereen moet door de website kunnne navigeren zodat alle informatie vand e website bereikbaar is. Op alle apparaten en readers.
- Waarneembaar: Alle content op de website moet leesbaar en zichtbaar zijn. De eisen hiervoor hebben met name betrekking op kleurcontrast, afbeeldingen en video's;
- Robuust: Informatie moet voor alles en indereen toepasbaar en bereikbaar zijn. Alle devices, browsers en specifieke hulpapparaten (software);
- Universeel: De content van de website en de beschikbare informatie moet goed bruikbaar en uitwisselbaar zijn. Een duidelijk structuur en opbouwe van de website is hierbij vereist.
Je website WCAG complaint laten maken? Websites gebouwd in DNN kunnen WCAG complaint gemaakt worden door aanpassingen op het gebied van design, content en techniek. Wij doen de aanpassingen en vervolgens wordt er een audit gedaan om te controleren of de website volledig WCAG 2.1 AA compliant is. Wij werken daarbij samen met Cardan Technobiliy.
DNN is in de basis volledig WCAG complaint. Afhankelijk van het thema en de gebruikte functionaliteit kunnen aanpassingen vereist zijn.